Start schooljaar

Klassenmanagement

Aan het begin van het schooljaar is het handig om dagritme kaarten te gebruiken met afbeeldingen of pictogrammen. Bekijk en/of download de dagritme kaarten van Juf Merel of ga zelf aan de slag. Tip: maak foto’s van materialen uit je eigen klas en gebruik dat als dagritme kaart.

Schermafdruk 2016-08-28 14.59.34

Download hier een document met daarop taken van de klassendienst met afbeeldingen en tekst. Zo weten de kinderen wat er na schooltijd van de klassendienst verwacht wordt.

Schermafdruk 2016-08-28 14.05.47

Top 5 voorleesboeken

top 5

In de kleuterklas wordt veel voorgelezen, maar ook in groep 3 is dit fantastisch! Het is essentieel voor de ontwikkeling, maar ook zorgt het voorlezen voor zoveel plezier. Ik heb vijf boeken op een rijtje gezet die gaan zorgen voor hilariteit in de klas. Ze zijn leuk om in te zetten aan het begin van het schooljaar. Maar volgens mij kun je ze gedurende het hele schooljaar voorlezen, omdat het zulke leuke boeken zijn. Heel veel plezier met voorlezen!

#1 Meester Kikker – Paul van Loon

1001004006426162

#2 De kinderen van de Grote Beer – Carry Slee

623363

#3 De Gorgels – Jochem Meijer

de gorgels.png

#4 De klas van Daan – Rene van der Velde

1001004006541048

#5 Alweer die groep drie – Vivian den Hollander

alweer die groe[p drie

Heel veel voorlees-plezier,

wit

Juf Merel

Overgang groep 2 – 3

mhe8QSe.jpg

Veel kinderen vinden het spannend om naar groep 3 te gaan. Tijdens de ruilmiddag voor de zomervakantie had ik 21 zenuwachtige, enthousiaste kinderen in de klas. Twee opmerkingen zijn bij mij blijven hangen: “Nu allemaal de kleppen dicht, want je moet stil zijn in groep 3” en “Juf Merel, hij zit helemaal niet netjes op zijn stoel”. Op de een of andere manier wordt er (zelfs door kinderen) gedacht dat je in groep 3 stil moet zijn en netjes aan je tafel moet zitten. Kan dat ook anders? Lees hier hoe je een mooie overgang kunt maken van groep 2 naar groep 3.

Rekenen

Volgens Mulder (2016) is aan het begin van groep 3 nog voldoende tijd om aan de speelbehoeften van het jonge kind te voldoen. Voor een soepele overgang van groep 2 naar groep 3 zijn hier een drie tips op het gebied van rekenen:

#1 Plan drie tot vijf momenten in van een half uur waarbij de kinderen (reken)spelletjes mogen spelen. Denk aan Halli Galli, Regenwormen, Met Sprongen Vooruit, la cucaracha, etc.)

#2 Bepaal de doelen voor de periode tot de herfstvakantie. Sla niet alleen de methode open, maar kijk vanuit het kind. Vraag jezelf af: “Wat kent het kind al en wat nog niet? Hoe kun je het rekenproces zo goed mogelijk laten verlopen? Wat is nodig?”

#3 Creëer verschillende hoeken in de klas die aansluiten bij de rekendoelen, denk hierbij aan alle rekenonderdelen: getallen, meten en meetkunde.

IMG_7335.jpg

Lees het artikel ‘Derdegroepers spelen graag’ van Mulder (2016) voor nog meer tips over rekenen in groep 3.

Lezen

Het komt regelmatig voor dat kinderen al een beetje kunnen lezen bij aanvang van groep 3. Deze kinderen hebben zichzelf leren lezen, thuis geoefend of gewerkt in boekjes van VLL (gekregen van de leerkracht in groep 2). Smits en Van Koeven (2015) stellen dat leerkrachten moeten proberen deze kinderen zoveel mogelijk bij de groep te betrekken. Zonder steun van leerkracht en groepsgenoten zal de motivatie voor lezen verminderen. Laat dus deze kinderen niet veel zelfstandig lezen en werken in boekjes, maar betrek ze bij de groep, geef instructie en stimuleer ze op het gebied van taakgerichtheid.

Lees het blog ‘kleuters die al kunnen lezen’ samen met de leerkrachten uit groep 2 en zorg voor een soepele overgang op het gebied van leesonderwijs.

Literatuur

Mulder, M. (2016). Derdegroepers spelen graag. Volgens Bartjens, 35 (5), p. 33

Smits, A. & Van Koeven, E. (2015). Kleuters die al kunnen lezen. Gedownload via http://geletterdheidenschoolsucces.blogspot.nl/2015/04/kleuters-die-al-kunnen-lezen.html

Powered by WordPress.com. door Anders Noren.

Omhoog ↑