Boekrecensie: Heerlijke honing

Een boek met een gedicht over ruzie maken met fantasierijke illustraties!

Titel: Heerlijke honing
Auteur: Margaret Wise Brown
Vertaald door: Edward van de Vendel
Illustrator: Marije Tolman
Uitgever: Querido

Beer heeft zin in iets lekkers. Hij ruikt ook iets lekkers! Hmm… Wat ruikt hij daar? Hij neemt gauw een hap, maar is dit lekkers wel van Beer? Er is iemand erg boos dat Beer het eten heeft opgegeten. Vlinder is woedend! Hij gaat Beer achterna en laat hem goed merken dat ze het niet leuk vindt. Uiteindelijk heeft Beer zijn lesje wel geleerd. Hij zal niet nog eens eten opeten van Vlinder.

Het verhaal leent zich goed voor het onderwerp ruziemaken. Beer doet iets wat Vlinder niet fijn vindt. Een fijn boek om aandacht te geven aan het onderwerp ruzie. Vlinder is heel slim en bedenkt allerlei manieren om Beer te pakken en te laten zien dat ze het echt niet kan waarderen dat Beer zijn eten heeft opgegeten. Vraag aan de kinderen wat ze er van vinden hoe Vlinder dit aanpakt. Hebben de kinderen ook wel eens ruzie gehad? Hoe is dit opgelost? Bespreek met elkaar hoe je een ruzie kan oplossen.

Tip van juf Merel

Het boek is heel fantasierijk en zet kinderen aan het denken. Wat hier heel goed bij past zijn de Denksleutels. Ik heb vier sleutels uitgekozen die zich goed uitlenen bij dit boek. Maar uiteraard kunnen veel meer sleutels een rol krijgen in een activiteit passend bij dit boek.

Als je de denksleutels nog niet kent, kun je op deze website de handleiding bekijken: https://talentstimuleren.nl/?file=4640&m=1447259021&action=file.download

Vraag-sleutel: Het antwoord is Beer. Kunnen de kinderen een vraag bedenken waarop het antwoord Beer is? Dit kun je ook doen bij een ander woord passend bij het boek, bijvoorbeeld Vlinder of honing.

Nietus-sleutel: Noem 2 dingen waar Beer en Vlinder nooit ruzie over kunnen krijgen.

Alfabet-sleutel: Laat de kinderen woorden bedenken met de beginletters A t/m Z passend bij het boek: bijvoorbeeld verschillende dieren, het onderwerp ruziemaken of verschillende etenswaren.

Overeenkomst-sleutel: Wat is hetzelfde aan een beer en een vlinder?

Geef een reactie

Powered by WordPress.com. door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: