Fietsen tellen (staafgrafiek)

De kinderen uit groep 1 en 2 hebben geoefend met het maken van een staafgrafiek. Ze mochten de fietsen bij het schoolplein gaan tellen en de aantallen weergeven in een grafiek op basis van kleur. Ze gingen verschillend aan de slag en dat vond ik juist zo leuk om te zien! Hier een aantal strategieën:

  1. Fietsenstalling afwerken van achter naar voor. Heel nauwkeurig alles aankruisen.
  2. Eerst alle rode fietsen opzoeken, dan de oranje en zo het lijstje afwerken. Lekker georganiseerd en snel klaar.
  3. Heen en weer rennen, chaos, willekeurige volgorde qua kleur fiets, geen structuur maar wel heel veel plezier hebben!
  4. Eerst een rode fiets opzoeken, tot en met vier aankruisen, dan de oranje fiets en ook tot en met vier aankruisen. Of te wel alle kleuren opzoeken en tot en met vier aankruisen. “Waarom heb je overal evenveel aangekruist? Ik kan geen vier gele fietsen ontdekken, waar staan die wijs eens aan?” “Ik heb overal vier aangekruist omdat ik zelf vier jaar ben”. Haha de logica van een kleuter. Vervolgens de opdracht opnieuw uitgelegd en hierna ging het er heel anders aan toe!
  5. Na een tijdje bezig te zijn geweest met de opdracht met het resultaat 4 rode fietsen, 5 blauwe en 10 witte (zoiets… weet het niet meer precies) kruist een kleuter alles aan, het hele blad is ingekleurd. “Juf ik ben klaar!” “Huh wat toevallig! Zijn er overal evenveel van? 15 rode, oranje, zwarte, grijze…. Uhm. Waar zie jij 15 gele fietsen?” “Nou die staan daar en daar…” zegt de kleuter met een beetje onzekere wiebelende voeten en handen. Haha die was er klaar mee.

Zo heerlijk al die verschillende strategieën en motivaties. Ik maak tijdens de opdracht vaak een aantal foto’s zodat ik later nog eens terug kan kijken hoe de kinderen de opdrachten hebben aangepakt. Fijn om even weer te bekijken voordat de oudergesprekken plaatsvinden.

De kinderen zijn tijdens het maken van deze opdracht bezig met allerlei rekenbegrippen en -vaardigheden:

  • Kleuren herkennen en benoemen
  • Begrippen: meest, minder, evenveel (“Ik denk dat de witte fiets gaat winnen!”)
  • Maken van een staafgrafiek
  • Tellen, hoeveelheden, koppelen aan een getalsymbool

Download hier het werkblad om ook aan de slag te kunnen met deze opdracht:

Geef een reactie

Powered by WordPress.com. door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: