#3 Rekenen (groep 3) | Juf Merel biedt een kant en klaar rekencircuit aan

Ook een groot fan van het inzetten van rekencircuits? Juf Merel wel! Iedere week spelen de kinderen uit haar groep 3 van allerlei spellen tijdens het circuit. Het biedt veel kansen om op een spelende wijze de kinderen te laten oefenen met de doelen voor rekenen. Dit circuit kun je zo overnemen en uitvoeren in de klas. Je hebt alleen een aantal basismaterialen (dobbelstenen, papier, schrijfmateriaal) en de bijlagen nodig. Verdeel de klas in vier groepen en leg alle materialen klaar per activiteit. Tijdens dit circuit worden de volgende rekendoelen geoefend:

  • De kinderen oefenen met het aflezen van hele uren op de klok
  • De kinderen oefenen met optellen en aftrekken (getalgebied tot 20)
  • De kinderen oefenen met het splitsen en samenstellen van het getal 12

Activiteit 1: Domino klokkijken hele uren

Print de bijlage, lamineer en knip de domino kaartjes uit. Laat de kinderen zelfstandig of in tweetallen de domino neerleggen. Bij iedere klok hoort het bijhorende beschreven tijdstip.

Download: domino: klokkijken (hele uren)

Activiteit 2: Dobbelsommen

Print de bijlage, maak eventueel een boekje per kind. De kinderen hebben een dobbelsteen nodig en een potlood. Op ieder blad staat een voorbeeldopgave. De kinderen gooien met twee of drie dobbelstenen en schrijven gegooide aantal ogen in het juiste vakje. Hierdoor ontstaat een som die de kinderen vervolgens zelfstandig uitrekenen, eventueel met behulp van een rekenrek of kralenketting.

Download: werkblad dobbelsommen

 

Activiteit 3: Memory getal 12

Print de bijlage op stevig papier en knip de kaarten uit. De kinderen leggen de kaarten neer in rechte rijen en spelen het spel memory. Welke kaarten vormen samen het getal 12? De kinderen leren spelenderwijs om het getal 12 samen te stellen en tegelijk oefenen ze met het splitsen.

Download: memory (maak 12)

Activiteit 4: Darten

Print het dartbord en leg deze neer. Laat de kinderen propjes maken van papier. De kinderen gooien om de beurt drie propjes en tellen na het gooien het aantal punten op. Wie heeft de meeste punten?

Download: dartbord (1, 2 en 3 punten)

Een gedachte over “#3 Rekenen (groep 3) | Juf Merel biedt een kant en klaar rekencircuit aan

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Powered by WordPress.com. door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d